
Göteborgspolisen: Man måste återta gatan först
I Göteborg har gängrelaterade dödsskjutningar minskat sedan 2015 och polisen har blivit bättre på att klara upp dessa händelser genom ett arbete utifrån en trefasteori.
Efter mordet på en 15-årig pojke i Malmö har debatten kring hur man ska stoppa det grova våldet blossat upp rejält.
I Göteborg har polisen nått framgångar genom att man jobbar enligt en så kallad fasteori i olika steg.
Där bekämpar polisen först den lättare, men mer synliga brottsligheten ute på gatorna, innan man siktar in sig på de mer dolda, tunga kriminella.
– I fas ett så är det synligt repressivt polisarbete som gäller. Fas två sen så är det mer brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Men det är ingen idé att börja med de sakerna om man inte lyckats i fas ett först, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i Göteborg.
Man måste återta gatan först, menar lokalpolisområdeschefen.
– Sedan så är det fas tre, då jobbar man mot den dolda brottsligheten. Vi visade att vi tar bort problemen som folk retade sig på, och då började folk berätta vilka som låg bakom. Då kan vi rikta våra specialenheter mot de lite tyngre kriminella.
Om polisen börjar i fas tre och tar de tyngre kriminella, så åker de bara in och gör kirurgsnitt i området, menar Ulf Merlander.
– Då märker inte de boende det. Vi måste först ta bort det som upplevs som största problemet, då får man tillit och legitimitet. Det har vi sett att vi fått i områdena.
Åtgärden har lett till att den upplevda tryggheten har ökat och de anmälda brotten har minskat kraftigt de senaste åren, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef över fyra särskilt utsatta områden i nordöstra Göteborg.