Pressombudsmannen

"Svårt att juridiskt pröva poddar utanför det pressetiska systemet"

2:21 min

Flera populära poddar om begångna brott har den senaste tiden kritiserats av anhöriga till berörda brottsoffer.

Ett flertal så kallade krimpoddar har varit i blåsväder efter att SVT:s Kulturnyheterna granskat några av de största i genren, men att juridiskt pröva poddar som inte är anslutna till det pressetiska systemet är svårt menar Allmänhetens pressombudsman.

– De som inte är anslutna till vårt system, där finns det egentligen väldigt få möjligheter att agera. Vad man kan göra är att väcka ett enskilt åtal för förtal till exempel, men det kan vara väldigt kostsamt. Om man förlorar ett sådant åtal i tingsrätten så kan man bli tvungen att betala inte bara sin egen rättegångskostnad utan även motpartens, säger Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson.

Allmänhetens pressombudsman prövar fall gällande personlig kränkning i tryckta tidningar och tidskrifter, och vissa nättidningar. Nästa år kommer arbetsuppgifterna utökas till att även pröva sådana fall i etermediebolagen, det vill säga SVT, SR, UR, TV4 och deras webbsidor. Detta har Granskningsnämnden tidigare gjort. Ola Sigvardsson byter då titel från pressombudsman till medieombudsman.

Trots att Ola Sigvardssons arbetsområde breddas kommer många poddar även i fortsättningen inte hamna på hans bord eftersom de står utanför det pressetiska systemet och saknar en ansvarig utgivare. Med en ansvarig utgivare går det dock att frivilligt ansöka om att ansluta sig till systemet, få ett utgivningsbevis och på så sätt låta sig granskas, vilket Ola Sigvardsson menar kan vara en fördel.

– Att se det som en kvalitetsmätning att låta sig prövas av oss och kritiseras av oss om det skulle komma till det, säger han.

Podden Spår produceras av Acast och görs av Martin Jonsson och Anton Berg som tidigare bland annat arbetat med P1 och P3-dokumentär. Spår har inte varit föremål för den senaste tidens pressetiska kritik, men podden är inte ansluten till det pressetiska systemet. Detta eftersom frågan om ansvarig utgivare upplevts som juridiskt knepig när podden ligger på ett flertal ljudströmningstjänster.

– Vi följer redan det pressetiska systemet. All journalistik som vi gör när vi gräver i de här gamla rättsfallen och presenterar en granskning av rättsfallen utgår från de pressetiska reglerna redan, säger Anton Berg och fortsätter:

– Vi välkomnar hela den här diskussionen kring ett pressetiskt system i poddvärlden för vi ser att det här har varit oreglerat alldeles för länge. Risken är ju att när medier inte kan självsanera och självreglera som man gör i till exempel traditionella medier så finns en risk att "Oj, här funkar det inte tycker lagstiftaren" och så får vi alldeles för hård lag för poddar. Det skulle ju ingen av oss som gör poddar tjäna på.