Ny rapport

Nya kolkraftverk på gång i Kina: ”Väldigt oroväckande”

1:56 min

Kina väntas bygga nya kolkraftverk med en kapacitet som motsvarar nästan hela EU:s kolkapacitet. Det skriver Financial Times, som hänvisar till en ny rapport från organisationen Global Energy Monitor.

– Det är väldigt oroväckande. De gångna åren såg vi att kolanvändningen i Kina mattades av från 2013 framåt, och det fanns en förhoppning om att Kina hade nått taket i kolanvändningen, att det här skulle plana ut och sakta dala. Men planerna är att kraftigt öka kolkraft fram till 2030, säger Kalle Hallding, forskningsledare på Stockholm Environment Institute.

Enligt den nya rapporten visar att kolkraftverk med en kapacitet på 148 GW byggs just nu eller kommer att byggas framöver. Det motsvarar nästan hela EU:s kolkapacitet, skriver Financial Times.

Utvecklingen gör det omöjligt att nå målen i Parisavtalet, även om resten av världen skulle göra en klimatomställning, menar Kalle Hallding.

– Fortsätter man med de här planerna finns ingen som helst möjlighet att nå de här 1,5- och 2-gradersmålen som världssamfundet har kommit överens om.

Han betonar dock att detta inte innebär att andras insatser för att minska utsläppen inte är väsentliga. Och nu efterlyser Hallding ett omedelbart investeringsstopp globalt för ny kolkraft.

– Det är dags för ett moratorium. Från svensk sida skulle man definitivt kunna driva en sån linje och skapa samsyn med aktörer i världen som kan ställa sig bakom ett sådant moratorium.