Servicehund

Hunden Dis får pris för sitt jobb i särskolan

2:52 min

Hunden Dis som jobbar på en särskola i Ekerö kommun ska få pris. Det är organisationen Svenska Kennelklubben som delar ut priset till Dis som blir "Årets sociala tjänstehund".

Klartext ringde till hennes matte, Denice Sverla, som är lärare på särskolan:

– Åh jag tror att Dis är oerhört viktig för eleverna för att hon ger ju liksom en gränslös kärlek och en respons där hon inte kräver något. Hon kräver liksom inte av eleverna att de ska vara på ett visst sätt eller prata på ett visst sätt utan de får vara precis som de är utan att hon ställer något krav på dem, säger Denice Sverla.

Bär siffror och bokstäver i munnen

Dis är en 7-årig vit herdehund, med stora spetsiga öron. Hon får priset för att hon gör eleverna lugna och får dem att lära sig saker. Till exempel hjälper hon barnen genom olika övningar när de ska skriva och räkna:

– Så hjälper hon dem att hon bär olika siffror och sen kan vi räkna matte lättare tillsammans. Sen bär hon kanske bokstäver och då kan vi skapa ord tillsammans genom att bygga ihop dem, som Dis har burit till eleverna.

Skulle jag kunna få testa att fråga Dis?
– Ja, kom Dis. Så, okej.

Dis, vad tycker du om att jobba med barnen i skolan, gillar du det?
– Voff!

Det var ju helt klart ett...
--Voff

.. ett ja.

– Det var ett ja! Det är det absolut bästa Dis vet. Dis har aldrig varit en hund som har vaktat och blivit sur mot någon. Jag har en till hund som hon är jättebra kompis med. Det enda hon säger ifrån till honom, inte om sin egen mat ens en gång eller ben eller nånting, men hennes arbetsväska som är packad med hennes saker som hon har på jobbet, den kan hon säga åt den andra hunden att "Det där är min väska". Så hon värderar sitt jobb högre än sin egen mat, för att hon tycker att det är så otroligt roligt att vara på jobbet med barnen, säger Denice Sverla.

Får smaskigt pris

Dis är utbildad besökshund, terapihund, skolhund och läshund och jobbar på Ekebyhov grundsärskola i Ekerö kommun utanför Stockholm. Och nu får hon alltså priset "Årets sociala tjänstehund" som svenska Kennelklubben delar ut.

Då får hon bland annat en medalj, ett smaskigt ben och ett helt års förråd med hundmat.
– Jag tror att hon kommer att bli jätteglad för hon älskar hundben och mat säger hon aldrig nej till, så jag tror hon kommer att bli glad, säger matte Denice Sverla.
Och Dis håller med:
– Voff voff, voff!

Priset "Årets sociala tjänstehund" delas ut på en stor hundmässa i Stockholm den 14 –15 december.

Klartext-redaktionen
klartext@sverigesradio.se