Återvändare

Liberalerna: Ta automatiskt barnen ifrån IS-föräldrar

2:00 min

Barn till återvändande IS-anhängare bör omhändertas direkt när de sätter sin fot på svensk mark. Det föreslår Liberalerna, som vill se en akut lagändring.

– Det finns en stor risk att IS-terrorister är på väg tillbaka till Sverige och tillsammans med dem kommer det också att komma oskyldiga barn. Därför måste riksdagen omedelbart skärpa lagstiftningen, säger Juno Blom, som är partiets barnrättspolitiska talesperson och partisekreterare.

– Vi anser att har man valt att vara IS-terrorist så har man också valt bort att vara vårdnadshavare, därför ska de här barnen omedelbart omhändertas, säger hon.

Enligt Säpo kan det finnas upp till 70 barn med koppling till Sverige i ett läger i Syrien. Vad som händer med dessa barn när familjen kommer tillbaka till Sverige är oklart, men det finns många röster som anser att barnen behöver skyddas från sina föräldrar.

Det kan man göra genom att socialtjänsten utreder och beslutar om eventuellt omhändertagande. I akuta fall kan socialtjänsten omhänderta ett barn direkt, och först därefter utreda.

Och det är det Liberalerna vill att man ska göra i samtliga fall som berör familjer med IS-anknytning, det vill säga att myndigheterna automatiskt omhändertar barnen när de kommer till Sverige.

– Omhänderta. Utred. Se till att barnen får de insatser som krävs, säger Juno Blom.

Det brukar heta att det blir rättsosäkert om man inte gör enskilda prövningar först.

– Jag har varit med i mängder av ärenden där man tar akuta beslut först. Ta till exempel ett barn som berättar att om några timmar så kommer jag att föras ut ur landet, det är klart att i det läget så måste barnet omhändertas, sen får man utreda.

Hur länge barnen blir fråntagna från sina föräldrar beror på hur dessa vuxna beter sig, säger Juno Blom. Beslut om omhändertagande måste omprövas efter en tid, säger hon.

– Vi måste vidta åtgärder i relation till vårdnadshavarna för att få dem att förstå. Men visar det sig att vårdnadshavarna inte är beredda att ta emot dessa åtgärder, ja, då kan omhändertagandet bli långvarigt.