Stora Journalistpriset 2019

Stor kväll för Sveriges Radios fantastiska medarbetare på Stora Journalistpriset med vinnare i tre kategorier.

Sommars programchef Bibi Rödöö vann ikväll Lukas Bonniers Stora Journalistpris med motiveringen ”att hon ständigt ger oss något att prata om” samtidigt som Karwan Faraj och Rosa Fernandez vann Årets Berättare för P3 dokumentären ”Terrorsyskonen och IS” och Hanna Hellquist, programledare i P3 vann i kategorin Årets röst.

Lukas Bonniers Stora journalistpris – Bibi Rödöö
"För att hon ständigt ger oss något att prata om, sommar som vinter.""

– Jag är väldigt tacksam och lycklig för det här fantastiska priset, det är ett erkännande efter alla års arbete med sommar, säger Bibi Rödöö.

– Jag känner starkt att Sommar är viktigare än någonsin som brobyggare mellan människor, det är en av få kvarvarande lägereldar som vi samlas kring.

­– Bibi har verkligen förtjänat detta. Hon tog en juvel och gjorde om det till en diamant genom förnyelse och genuint publicistiskt tänkande. Att hon tilldelas detta pris samma år som Sommar i P1 slagit publikrekord som podd utan att tappa FM-lyssning visar bara på hur programmet konstant utvecklas, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.

– Som vd för Sveriges Radio är det också fantastiskt roligt att vi för andra året i rad får fira att en av våra riktigt unika kollegor prisas på det finaste viset, säger Cilla Benkö

Årets berättare – Karwan Faraj och Rosa Fernandez för P3 dokumentären ”Terrorsyskonen och IS” Motivering var: ”Rått, rakt och osentimentalt ger de lyssnarna en unik inblick i ett Sverige där tre syskon väljer att resa till terrorsekten IS.”

– Det känns stort, väldigt stort, säger Rosa Fernandez.

– Jag är intresserade av komplexa, svåra människor, jag är intresserad av att skildra deras resor, sa Karwan Faraj.

– P3 Dokumentär har länge varit en av Sveriges Radios främsta program och Sveriges i största podd. De tacklar de svåraste ämnena på ett lättillgängligt sätt vilket Karwan och Rosas dokumentär verkligen är ett ypperligt exempel på och det är mycket roligt att de prisats ikväll, säger Cilla Benkö.

Lyssna på hela P3 Dokumentär-serien ”Terrorsyskonen och IS”.
 
I klassen Årets röst vann P3 profilen Hanna Hellquist som Sveriges Radios lyssnare möter i bland annat Morgonpasset. Hannas nominering löd: ”Inget är tabu. Med hjälp av sin humor och smärta gestaltar hon det djupt mänskliga och blir en stark röst för lyssnare, läsare och tittare.

– Jag är sååå glad, nu är jag erkänd journalist!, sa Hanna Hellquist direkt efter att hon tagit emot priset.

– Det är både roligt och välförtjänt att Hanna tilldelas Årets röst av Stora Journalistprisets jury. Hanna är en kär röst i Sveriges Radio som många lyssnare varje dag får nöjet att vakna till i P3s Morgonpasset. Hennes öppenhet mot sina lyssnare och publik och hennes långa karriär är väl värt att prisas, säger Cilla Benkö.

Läs mer om Stora Journalistpriset via deras hemsida
https://www.storajournalistpriset.se/

För kontakt: Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller mail: claes.bertilson @sverigesradio.se