
Stora problem med försvarets nya helikoptrar
Problemen med försvarets nya helikopter 14 fortsätter. De helikoptrar som är stationerade i Norrbotten har bara kunnat flygas hälften av den tid som planerats i år, bland annat på grund av brist på reservdelar från tillverkaren, och det har gått ut över möjligheten att öva.
– Vi får stryka en del övningsverksamhet och vi får göra det med en helt annan ambitionsnivå än vad som var planerat innan, säger Niklas Perman som är chef för helikopterskvadronen i Luleå.
De nio exemplar av helikopter 14 som placerats i Norrbotten ska användas för trupp- och materieltransport och räddningsuppdrag. Den minskade flygtiden i år har bland annat gått ut över planerade samövningar med I 19 i Boden och arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.
Bristen på reservdelar är, vid sidan av teknikervakanser, en viktig orsak till att helikoptrarna inte kunnat flyga som planerat. Det beror på att modellen är ny och under utveckling.
– Det är ett naturligt inslag i utvecklingen av ett nytt system, alla materielsystem egentligen. Man vill ha drifterfarenheter på systemen innan man dimensionerar reservdelsstocken. Vad är det som oftast går sönder och vad är det man oftast behöver byta ut, säger Niklas Perman.
I den mån reservdelar funnits tillgängliga har försvaret prioriterat att de ska gå till helikopterskvadronen i Ronneby som har en specialvariant av helikopter 14 för sjöoperativ verksamhet, bland annat med den u-båtsjaktförmåga som Sverige nu är på väg att bygga upp.
Sverige beställde den nya helikopter 14 i slutet av 1990-talet av europeiska helikopterkoncernen NHI. Men leveranserna blev nästan tio år försenade och driftskostnaden visade sig vara hög, beroende på flygtid upp till mer än 200 000 kronor per timme i luften.
Försvaret har fått sina 18 nya helikoptrar, men alla har ännu inte hunnit modifieras enligt de svenska kravspecifikationerna. Först om två år beräknas det vara klart.
Niklas Perman är bekymrad över att helikoptrarna i Luleå bara flugit hälften så mycket som planerat i år.
– Det är djupt olyckligt för vår utveckling av de uppgifter vi har här uppe, säger Niklas Perman.