Right Livelihood-priset

Kinesisk kvinnorättskämpe kommer inte till Sverige

1:57 min

Den kinesiska kvinnorättsadvokaten Guo Jianmei kommer inte till Stockholm för att ta emot Right Livelihood-priset vid ceremonin om två veckor.

– Guo Jianmei informerade oss häromdagen att hon tyvärr inte har möjlighet att komma till prisceremonin i Stockholm eller komma till något av de andra evenemangen som vi har inplanerade i Berlin, Zürich och Genève, säger Johannes Mosskin, stiftelsens kommunikationschef.

Vad ligger bakom det här?

– Jag kan faktiskt inte gå in på exakt, och jag har inte hela bilden klar för mig. Det jag kan säga är att vi vet att hon inte kommer och vi beklagar djupt att hon inte kan närvara vid prisutdelningen.

Right Livelihood-priset, som även kallas det alternativa Nobelpriset, delas i år ut för 40:e gången. De fyra pristagarna, däribland Greta Thunberg, får 1 miljon kronor var men också ett erbjudande om stöd och beskydd från den Europabaserade stiftelsen.

Den 58-åriga juristen och kvinnorättsaktivisten Guo Jianmei beskrivs som en försiktig och sakfrågeinriktad person som inte stått på den kinesiska enpartistatens svarta lista.

En källa med insyn i ärendet uppger för Ekot att Guo ska ha belagts med utreseförbud av de kinesiska myndigheterna. Ekot har sökt den kinesiska ambassaden för en kommentar, hittills utan framgång.

Right Livelihood-stiftelsen och Johannes Mosskin vill inte kommentera uppgiften.

– I samband med att vår pristagare informerade oss att hon inte kommer har hon också meddelat oss att hon inte vill att vi kommenterar det ytterligare. Hon har informerat oss om att hon inte kan komma och det är det vi får hålla oss till.

Hur ser ni på att så få pristagare från Kina lyckas ta sig ut ur Kina för att ta emot sådana här priser?

– När det gäller Right Livelihood-priset har vi de senaste åren tyvärr sett en trend att det blir vanligare att pristagare inte kan närvara vid prisutdelningen.

– Vi ser runt om i världen en väldigt oroande trend som handlar om att handlingsutrymmet för civilsamhället krymper, också på nära håll i Europa. Det är någonting som vi och våra pristagare kämpar hårt för att försöka vända den trenden, tillsammans med många andra progressiva krafter både i Sverige och runt om i världen.