
Kommuner drar in miljarder i p-avgifter
Sedan 2014 har intäkterna från parkeringsavgifter ökat med 50 procent i landets kommuner och regioner. Minst 2,4 miljarder kom in förra året.
Enligt lag får kommuner ta ut parkeringsavgifter i den omfattning som behövs för att ordna trafiken.
Sveriges Radio har frågat samtliga 311 kommuner och regioner i landet hur många som gör det. Av de 292 som har svarat tar 89 ut parkeringsavgifter.
Tillsammans fick de in minst 2,4 miljarder från avgifterna förra året. Jämfört med 2014 är det en ökning med 50 procent. Summan är troligen högre eftersom alla inte kunnat redogöra för sina intäkter.
Stockholms stad har den största intäkten. Förra året fick staden in 804 miljoner kronor i parkeringsavgifter, en ökning med 72 procent sedan 2014.
– Det kommer in mycket pengar på parkeringsavgifterna, men syftet med dem är ju att reglera trafiken. Vi vet ju att man måste ha de här nivåerna för att det ska ge någon form av effekt på de parkerade bilarna, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm.
Även mindre kommuner, som Åre, har infört avgifter för att få ordning på trafiken.
Parkeringsenkäten – så gjorde vi
Både parkeringsintäkter och antalet företag som erbjuder parkeringstjänster ökar. Det visar Sveriges Radios enkät till alla landets kommuner och regioner. De senaste åren har kommuner och regioners intäkter ökat med 50 procent och ett stort antal företag har avtal för att förmedla betaltjänster. 2018 fick Sveriges kommuner och regioner in minst 2,4 miljarder kronor i parkeringsavgifter.
Enkäten
Enkätundersökningen genomfördes mellan den 3 oktober och den 20 november. Vi skickade ut en enkät till samtliga 311 kommuner och regioner och fick in svar från 292.
Enkäten är gjord i samarbete med Sveriges Radios 25 lokala P4-kanaler. Med start den 26 november kommer nyhetsinslag, reportage och debatter om kommuner och regioners parkeringar att höras i både P1 och lokala P4-kanaler runt om i landet.
Frågor och svar
Följande frågor kring avgiftsbelagd parkering och betalsätt fick kommuner och regioner svara på. I parentes efter varje svarsalternativ framgår hur många som valt respektive alternativ. Utöver frågorna som listas nedan frågade vi också om intäkterna från parkeringsavgifter för åren 2014-2018, samt för första halvåret 2019. Av utrymmesskäl redovisas inte svaren på frågor som genererat fritextsvar.
1. Har ni avgiftsbelagd parkering på er mark?
- Ja (89)
- Nej (203)
2. Har ni planer på att, eller har ni redan fattat beslut om att införa avgift för parkering på kommunal mark
- Ja (15)
- Nej (169)
- Ej svarat (108)
3. Har ni organiserat hanteringen av parkering på er mark i en förvaltning eller i ett bolag?
- Förvaltning (84)
- Bolag (11)
- Ej svarat (197)
4. Vilka av följande betalningssätt kan den som parkerar hos er använda?
- Faktura (28)
- Kontantbetalning (51)
- Kort (83)
- P-app (76)
- SMS (65)
- Swish (1)
- Annat (8)
5. Betalar ni någon provision eller avgift till något eller några av de företag ni anlitar för betalningstjänster?
- Ja (56)
- Nej (24)
- Vet ej (6)
Det här är SR Granskar
SR Granskar är ett samarbete där reportrar från alla Sveriges Radios P4-kanaler samt Ekot, Naturmorgon, SR Finska och Radio Romano ingår.