Efter #Metoo – filmbranschen i Storbritannien lanserar intimitetsriktlinjer

1:06 min

Nya förhållningsregler för filmbranschen ska underlätta för skådisar och filmskapare vid sexscener och intima inspelningar.

Medlemsorganisationen Directors UK har lanserat en lista på 96 riktlinjer till filmbranschen i Storbritannien, för att guida hur intima inspelningar ska genomföras. Ett initiativ som vuxit fram efter metoo rörelsen.

I listan föreslås att inga repetitioner ska ske utan kläder utan endast när kameran rullar, att medgivande från alla medverkande är tydligt och vid scener som gestaltar sexuellt våld ska en stuntkoordinator finnas på plats. Directors UK har också en sektion kring intimetskoordinatorer och deras roll.

Förhållningsreglerna släpps samma vecka som stjärnan Emilia Clarke, som spelar Daenerys Targaryen i Game of Thrones i ett poddsamtal berättat om hur skräckslagen hon kände inför vissa av nakenscenerna, skriver The Guardian.

Lanseringen har brett stöd av branschen med bland andra British Film Institute och British Academy Film Awards i ryggen. Liknande riktlinjer har tidigare tagits fram i USA.