Listar 287 läkemedel

Läkemedelsbrist även i Tyskland – politiker kräver krafttag

2:21 min

Ekot har under den senaste veckan granskat läkemedelsbristen som skapar allt större problem inom sjukvården i Sverige. Men bristen på mediciner finns även på andra håll. I Tyskland har det tyska läkemedelsverket upprättat en lista med 287 läkemedel som är svåra att få tag på, och nu vill politikerna ta krafttag för att åtgärda problemet.

Cancermediciner, insulin, läkemedel för sköldkörtelsjukdomar och vaccin men också vanliga mediciner som ibuprofen finns med på den allt längre listan över läkemedel med leveransproblem.

Mathias Arnold, på den tyska farmacept-orgaisationen ABDA, säger till den tyska radion Deutschlandfunk att så vitt man vet har patienter hittills inte lidit allvarlig skada på grund av bristen. Däremot har både operationer och behandlingar fått skjutas upp.

Anledningen till medicinbristen uppges bland annat vara prispressen. Det lönar sig helt enkelt inte att tillverka vissa substanser i Europa, de görs numera bara vid några få fabriker i Kina och Indien. Får en sådan fabrik problem finns ingen annanstans att köpa ifrån, och eftersom lagar och regler kring tillverkningen i Asien är mindre strikta blir det oftare kvalitetsproblem.

Socialdemokraterna i Tyskland vill nu att fler än ett företag ska tillåtas vinna vid upphandlingar av mediciner. De vill också ge böter åt företag som inte levererar enligt avtal. SPD-politikern Karl Lauterbach säger att man med ekonomiska styrmedel vill man få företagen att börja tillverka de viktigaste substanserna i Europa igen.

Det blir lite dyrare, men säkrare, säger Karl Lauterbach. Också kristdemokraterna CDU, som regerar med Socialdemokraterna, vill försöka komma tillrätta med problemen genom att främja tillverkning i Europa. Man vill att tvinga företag att slå larm tidigare vid tillverkningsproblem och genom att upprätta nationella reserver av särskilt kritiska mediciner.