Kulturskolerådet: 25 000 barn kan missa sin undervisning

1:36 min

25 0000 elever riskerar att missa sin undervisning, sedan Skolinspektionen börjat tolka skollagen på ett stramare sätt. Det uppskattar intresseorganisationen Kulturskolerådet.

– Skolinspektionen menar ju att det sättet som man bedriver verksamhet på i ungefär hälften av landets kommuner, strider mot lagen. Det kan får enorma konsekvenser för barns möjligheter, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet.

Det är ofta i glesbygdskommuner man har modellen att rektorn på skolan bedömer om en elev klarar att gå ifrån ordinarie undervisning för att kunna gå på till exempel en lektion i ett instrument.

Det eftersom elever tar sig till skolan med skolbuss och inte har möjlighet att ta sig till kulturskolans undervisning på kvällstid.

Men sedan skolinspektionen har tolkat skollagen stramare så strider den här lösningen mot lagen.

Enligt Kulturskolerådets nya rapport finns det ungefär 25 000 elever som i dag får undervisning i till exempel instrument på det här sättet och den är nu hotad.

– Allt fler kommuner tittar nu på den här saken och är oroliga om de gör rätt. Och vad vi kan förstå behöver vi få en justering av skollagen om den här möjligheten ska kunna finnas kvar för om skolinspektionens tolkning av lagen finns kvar så kommer vi inte kunna ha den här typen av undervisning, säger Torgny Sandgren.