Arbetsplatsolyckor ökar

Allt fler förolyckas på jobbet

2:23 min

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik ökar antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Mest drabbas lastbilschaufförer som utgör närmare en femtedel av de som sedan 2011 omkommit i Sverige.

I Gävleborg har hittills i år två personer dött på jobbet. Båda var lastbilschaufförer och Transports regionskyddsombud Fredrik Ohrling i Gävle oroas av utvecklingen:

– Jag är jätteoroad! Det känns helt fel - jag vill inte att sådant ska behöva hända någon, säger han.

Transportsektorn sticker ut. Av totalt 344 personer som dog i arbetsplatsolyckor i Sverige mellan 2011 och 2018 var 57 lastbilschaufförer. Olyckorna skedde oftast utanför fordonen, alltså precis som vid de två arbetsplatsolyckor med dödlig utgång som skett i Gävleborg i år.

Vid båda olyckorna var det lastbilschaufförer som omkom när de lastade och lossade sina tankbilar i Vallvik respektive Skutskär. Båda hittades utanför fordonen, men innan polisens och Arbetsmiljöverkets ännu sekretessbelagda utredningar är klara, kan Fredrik Ohrling bara gissa vad som gått snett:

– Jag vet inte, kanske fanns stressmoment med i bilden. När utredningarna är klara kan jag ge bättre svar på vad som hände, säger han.

Olyckorna understryker dock arbetsgivarnas ansvar för ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Fredrik Ohrling tror att fler incidentrapporter kan rädda liv  - alltså fler rapporter om när det nästan skedde olyckor.

– Exempelvis rapporter när man var nära att halka eller göra sig illa. Sådana varningar måste vi få in! säger han.

Slarvar arbetsgivarna med incidentrapporteringen?

– Nej det tror jag inte, men det kan bli mycket bättre, säger Fredrik Ohrling.