Söker asyl

Kinesisk spion träder fram efter flykt till Australien

1:21 min

En kinesisk man som hävdar att han jobbat som spion åt den kinesiska staten har sökt politisk asyl i Australien. Enligt australiensisk media säger sig mannen bland annat varit inblandad i en kidnappning av en av de regimkritiska bokhandlare i Hongkong som försvann samtidigt som svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.

Ett av Australiens största mediehus har idag publicerat berättelsen från en kinesisk man, Wang Liqiang, som säger att han i flera år jobbat som spion åt Kina, men som nu hoppat av och söker asyl i Australien.

Wang ska bland annat ha varit inblandad i påverkansoperationer i både Hongkong, Australien och på Taiwan. I Hongkong ska Wang infiltrerat universiteten för att kartlägga den pro-demokratiska rörelsen.

Han säger sig även ha varit inblandad i kidnappningen av en av de bokhandlare i Hongkong som svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai jobbade tillsammans med för att publicera regimkritiska böcker. Även Gui Minhai, som försvann från sitt hem i Thailand hösten 2015, misstänks ha kidnappats och sitter fortfarande frihetsberövad i Kina.

Det som fick Wang Liqiang att hoppa av ska enligt honom själv vara risken att bli påkommen i den påverkansoperation han var inblandad i inför valet på Taiwan i januari nästa år. Där ska han lett en operation för att underminera stödet för den sittande Pekingkritiske presidenten Tsai Ying-wen.

Källor inom kinesisk polis har sagt till nyhetsbyrån AFP att mannen är en "arbetslös bedragare".

Wang, som tillsammans med sin fru och deras nyfödda barn nu befinner sig på hemlig plats i Sydney, hävdar att han kommer avrättas om han återvänder till Kina.