Protesterna i Colombia

Statsvetare: De kommer inte sluta förrän polisen utreds

2:23 min

I Colombia fortsätter protesterna mot president Ivan Duques regering. Sent igår kväll dödades tre poliser i en bombattack mot en polisstation och tidigare har tre demonstranter dödats.

– Jag är här av samma skäl som alla andra colombianer, vi är trötta på Duque och vi är trötta på tidigare presidenten Uribe. De är lögnare bägge två. De gör aldrig vad de säger att de ska göra. Det är den värsta regeringen jag kan minnas, säger en man som deltog i protesterna uttryckte sitt missnöje med makthavarna till nyhetsbyrån Reuters.

President Ivan Duque tillträdde som president för ett år sedan och lovade då att sänka skatten. Och det är bland annat missnöje med hur den reformen genomfördes som ligger bakom protesterna.

– De ekonomiska skälen, om vi börjar där, är att han lovade när han blev vald för ett år sen, att han skulle sänka skatten. När han sen presenterade förslaget så var det en skattesänkning för företag, men en höjning för alla personer. Dessutom så vill de höja pensionsåldern, ändra reglerna för minimilön och lite andra såna saker som fackföreningarna inte tyckte om, säger Joakim Kreutz, statsvetare vid Uppsala universitet.

Men det handlar inte bara om missnöje med ekonomiska reformer. Människorättsaktivister har dödats och regeringen har inte lyckats skydda hotade människorättsaktivister.

– Den viktiga saken att poängtera här är ju just det att så många ledare har dödats, människorättsaktivister har dödats de senaste åren och att fredsavtalet inte har implementerats, vilket är väldigt impopulärt bland de som protesterar, säger statsvetaren Joakim Kreutz.

På fredagskvällen sa president Duque i ett TV-sänt tal att han kommer att inleda en nationell dialog. Men protesterna väntas fortsätta, närmast med en ny demonstration nu på måndag.

– De här fackföreningarna och studenterna har sagt att de kommer att protestera igen på måndag och att de inte kommer sluta förrän det blir en utredning varför polisen svarade på det här viset på det som i stort sett var fredliga demonstranter, avslutar Joakim Kreutz.