Rumänien

Veteraner möts i presidentval

2:03 min

I dag, söndag, startar den andra presidentvalsomgången i Rumänien. Sittande presidenten Klaus Ioannis ser ut att gå mot ny seger, men utmanaren Viorica Dăncilă ger inte upp hoppet om att bli landets första kvinnliga president.

Två veteraner ställer upp mot varandra i sista omgången i presidentvalet i Rumänien. Men 60-årige nuvarande presidenten Klaus Ioannis ville inte debattera med sin motståndare 55-åriga Viorica Dăncilă.

Ioannis väntas bli omvald för ytterligare fem år. I stället för debatt ordnade han en utfrågning med journalister och Dăncilă höll också en presskonferens där hon kallade Ioannis feg, som inte vågade debattera, och självsäkert sa att det blir hon som är Rumäniens president på måndag.

I första omgången fick Ioannis drygt 37 procent av rösterna och Dăncilă 22 procent. Ioannis har varit rumänsk president sedan 2014 och aktiv i politiken sedan 1990. En stor del av hans stöd härrör från hans tid som populär borgmästare i Sibui.

På senare år har han dock kritiserats för att han äger många dyra fastigheter i hemstaden. Han tillhör den tyska minoriteten i Rumänien och politiskt det nationalliberala partiet.

55-åriga Viorica Dăncilă var tills helt nyligen premiärminister, den första kvinnan på posten. Hon utsågs i januari förra året av Ioannis, men förlorade posten efter en misstroendeomröstning mot den socialdemokratiska regeringen.

Missnöjet med landets största parti, socialdemokraterna, har vuxit under de senaste tre åren och kan så klart missgynna Dăncilă. Hon har tidigare varit EU parlamentariker och använder det som argument varför hon inte kan lastas för vad hennes partikamrater gjorde när hon satt i Bryssel.