Australien

Skogsbränderna slår hårt mot koalorna

2:13 min

Skogsbränderna i Australien har slagit hårt mot den lokala koalastammen. På koalasjukhuset i Port Macquarie har man tagit emot ett trettiotal brännskadade koalor sedan bränderna bröt ut och där är man oroliga över hur det ska gå för koalan i framtiden.

En liten koala har precis kommit in på sjukhuset. Personalen undersöker den och kan konstatera att den har brännskador på nosen och på tassarna.

Allt sker under viskningar och lugna rörelser, det för att inte stressa upp den redan skräckslagna koalan. Det första man gör är att se till att den får vätska eftersom i stort sett alla koalor som har kommit in efter bränderna är uttorkade.

Den här koalan hittades av en privatperson som direkt tog den till koalasjukhuset i Port Macquaire som är ett de få koalasjukhus som finns. Den senaste tiden har man jobbat dygnet runt för att rädda koalor som kommer in efter bränderna.

Sue Ashton är president för stiftelsen som driver sjukhuset. Hon berättar att intensivvårdsavdelningen nu huvudsakligen jobbar som vilken brännskadeavdelning som helst.

Man hoppas att kunna släppa tillbaka de tillfrisknade koalorna i samma område som de kommer ifrån om sex till nio månader.

Flera av koalorna har fått så svåra brännskador att de aldrig kommer kunna släppas tillbaka i det fria. De kommer att få bo i sjukhusets speciella rehabiliteringspark där de brännskadade djuren ges möjligheten att leva ett så normalt koalaliv som möjligt.

Koalasjukhuset i Port Macquarie blev världsberömt när en film som visade hur en koala räddades från lågorna spreds på sociala medier. Koalan har fått namnet Louis och får nu specialvård för sina skador.

Den senaste tidens bränder har slagit hårt mot koalapopulationen i New South Wales. Därför har man nu begärt att koalan ska listas som utrotningshotad för att på så sätt säkra en framtid för koalan i världen.