Hongkong

Väljare: ”Regeringen behöver höra en annan röst”

2:25 min

Efter nära sex månaders prodemokratiska protester har köerna till vallokalerna i Hongkong i dag ringlat sig långa, i vad som ser ut att bli ett rekordstort valdeltagande.

En av dem som stod i kön och väntade på att få rösta var 24-årige Angela:

– Jag hoppas att det stora antalet som röstar i dag kan få regeringen att förstå att många Hongkongbor är oroliga över framtiden och den politik som förts, säger 24-åriga Angela som på förmiddagen stod i en lång kö till röstlokalen, som sträckte sig hundratals meter längs med gatan.

En annan som köade var 30-åriga Pika:

– Jag är arg och det känns hopplöst, men att rösta idag är något vi kan göra i alla fall, säger hon.

Antalet som registrerat sig för att rösta har varit rekordmånga. Och redan vid halvtolvtiden lokal tid hade över en miljon människor lagt sin röst – betydligt fler än tidigare val.

En av dem som röstade för första gången var en gammal man som sade att ända sedan Kina återtog kontrollen över Hongkong för över 20 år sedan så läget blivit sämre och sämre. Nu har han fått nog.

Lokalvalen i Hongkong i dag kan i sig inte avgöra styret i staden. Den makten ligger fortfarande hos Peking. Men efter att Hongkong skakats av nästan sex månaders stundtals våldsamma prodemokratiska protester, så har valet fått enorm symbolisk betydelse i kampen mellan proteströrelsen och en regering som tillsynes tappat allt mer stöd.

Men många har också tröttnat på de våldsamma protesterna. En av dem Liu, som hoppades att dagens än så länge fredliga val kan innebära början på slutet på våldet.