Iran

Skrämmande klipp sprids när internet återvänder

2:08 min

I Iran har internet återställts efter en näst intill total nedsläckning förra helgen när den mest våldsamma protestvågen på ett decennium började skaka landet. Myndigheterna säger sig nu ha situationen under kontroll, men när internet åter öppnades började en rad skrämmande videoklipp spridas.

Ett klipp är filmat inifrån ett hem, en kvinnas bakhuvud i förgrunden, hon står och tittar ut på gatan. På trottoaren på andra sidan ligger en död kropp med rinnande blod. Människor skyndar förbi på gatan, jagade av kravallpolis.

Det korta klippet har inte gått att verifiera, det ser nästan ut som en filmscen, skickligt inramat av dörröppningen. Samma sak med ett annat klipp, filmat från en bil som kör förbi ett antal scener på gatan där människor springer eller jagas eller blir slagna av kravallpolis – kameran glider förbi och klippet slutar när bilen kör runt ett hörn där någonting brinner på marken.

Och så finns där klippet som har verifierats av BBC, där man ser civila lägga sig på marken för att hindra säkerhetsstyrkor på motorcykel från att avancera.

Den totala nedsläckningen av internet i Iran under nästan en veckas tid har lett till spekulationer och rykten om vad som egentligen skett i det stängda landet.

Nu säger sig myndigheterna ha besegrat komplotten, som man säger har kokats ihop av USA, Israel och Saudiarabien.

Antalet människor som mist livet i Iran varierar beroende på källa. Amnesty International säger sig kunna bekräfta att 115 människor dödats, men att siffran sannolikt är betydligt högre.

Enligt officiella källor i Iran har minst 1 000 människor gripits, bland dem 180 upprorsledare som enligt olika källor kan vänta sig maximalt straff, möjligen till och med dödsstraff genom hängning. Människorättsorganisationer uppskattar att minst 2 700 människor har gripits, sannolikt ännu fler.