USA

Klart: Bloomberg ställer upp i presidentvalet

1:53 min

Michael Bloomberg ställer upp i USA:s presidentval. Den före detta New York-borgmästaren blir ännu en kandidat i ett redan mycket trångt demokratiskt startfält.

Efter månader av spekulation har den 77-årige dollarmiljardären Michael Bloomberg nu officiellt lanserat sin kandidatur till presidentvalet.

Hans förmögenhet är både en välsignelse och förbannelse. Bloomberg kommer inte behöva söka stöd från givare, eftersom han sagt att han själv finansiera kampanjen. Samtidigt är det osäkert om de demokratiska väljarna kommer välkomna världens nionde rikaste person in i stugvärmen.

I ett uttalande sa Bloombergs kampanj att han erbjuder ett pragmatiskt val och att den nuvarande presidenten representerar ”ett existentiellt hot mot vårt land och våra värden.”

Att Bloomberg nu ställer upp i demokraternas primärval utgör framförallt ett hot mot andra mittendemokrater som Joe Biden och Pete Buttigieg. Han har tidigare fått kritik från flera av de andra kandidaterna, bland annat från Bernie Sanders som sa att han äcklades över att en miljardär tror att han kan gå runt den politiska processen genom att köpa val.

Som många andra som befunnit sig i strålkastarljuset under en längre tid finns det flera kontroversiella kapitel i hans karriär. Bland annat de lagar som han förordade som borgmästare i New York som kritiserats för att vara diskriminerande mot svarta och latinamerikanare, något han nu har bett om ursäkt för.