Medlingsförslag förkastades

Poststrejken växer i Finland – flyg ställs in

1:12 min

I Finland fortsätter poststrejken som nu blir allt mer omfattande, redan idag har flyg börjat ställas in.

Trots intensiva förhandlingar under veckoslutet, har ingen lösning nåtts i den allt mer infekterade tvisten mellan de olika parterna i postkonflikten i Finland.

Det står nu klart att sympatiåtgärderna blir allt mer omfattande och att de kommer att påverka allt fler, sannolikt också i Sverige.

Redan idag har många flyg ställts in eftersom personal, som bland annat arbetar med säkerhetskontroll och catering på de finländska flygplatserna, tar till sympatiåtgärder imorgon. På måndagen är ännu fler flyg från Finland inställda.

För den som ska åka passagerarfärja – som går under finsk flagg - mellan Finland och Sverige, lönar det sig att kolla med rederiet om färjan kommer att lämna finländsk hamn eller om den hör till de färjor som kan komma att stå still då personal lägger ned sitt arbete som en sympatiåtgärd.

De två rederierna, Viking Line och Tallink, skriver informerar ikväll på sina respektive hemsidor om flera avgångar som kommer att ställas in, bland annat Stockholm Åbo, i morgon.

Poststrejken har pågått i Finland i två veckor och en av de svåraste frågorna handlar om det nya avtal som Posten har överfört 700 paketsorterare till.

I dag blev det klart att det senaste medlingsförslaget inte godkändes av alla parter. Därför går strejken från och med imorgon in en ny fas som kan räcka i upp till två veckor.