USA

Kolkraftverk stängs trots Trumps löften

2:29 min

Under Donald Trumps tid i Vita huset har 49 kolkraftverk lagts ned i USA, trots presidentens löften om en vändning för kolindustrin. Några av kolarbetarna börjar nu tappa hoppet, en av dem är kolarbetaren Ryan Cottrel i West Virginia.

Kolgruvearbetaren Ryan Cottrel kliar sig i sitt röda skägg. I decennier har han jobbat i kolgruvorna här i området runt Morgontown i norra West Virginia, i hjärtat av Appalachernas kolindustri.

– Jag är besviken, säger Ryan.

– Trump lovade mycket, men staten och politikerna har svikit oss.

Genom sin anställning får han sjukförsäkring för hela sin familj, en pension och en bra lön.

Det är inget han och andra kolgruvearbetare kan ta för givet.

I år kom beskedet att ett av de större kolföretagen ansökt om konkurs. Kolkraftverk efter kolkraftverk lägger ned i USA, under Trumps tid i Vita huset har i genomsnitt femton kraftverk per år stängts, enligt analysbolaget Rhodium.

Framförallt på grund av en ökad konkurrens från både gas och från förnybar energi.

Donald Trump har fortfarande starkt stöd bland befolkningen i West Virginia, och många av Ryans Cottrels arbetskamrater är hängivna Trumpsupportrar, men för vissa av de som är fackligt aktiva, som Ryan Cottrel, finns det tvivel.

Och pessimism.

– Det är inte vi som bär ansvaret för klimatförändringen, vi kolarbetare, men vi får ta alla konsekvenser. Det håller på att förinta oss, säger Ryan.