Sympatiåtgärder

Färjor påverkas av finsk poststrejk

1:34 min

Finlandsfärjor ställs in på grund av poststrejken i Finland, som fortsätter och blir allt mer omfattande – redan idag har flyg börjat ställas in.

Trots intensiva förhandlingar under veckoslutet, har ingen lösning nåtts i den allt mer infekterade tvisten mellan de olika parterna i postkonflikten i Finland.

Det står nu klart att sympatiåtgärderna blir allt mer omfattande och att de kommer att påverka allt fler, också i Sverige.

Även finlandsfärjor ställs in på grund av strejken eftersom Finska Sjömans-Unionen bestämt sig för att gå ut i en sympatistrejk. Den rör fartyg med finsk flagg eller finsk hemmahamn. Tallink och Viking Line ställer in turer till Åbo, Mariehamn och Helsingfors från både Stockholm och Kapellskär från och med måndag morgon.

Också passagerartrafiken mellan Vasa och Umeå påverkas av sympatistrejken.

Flygtrafiken drabbas också då cirka 300 flyg från Finland har ställts in idag. Det beror på att personal på de finländska flygplatserna tar till sympatiåtgärder under ett dygn. Det här kan drabba omkring 20 000 resenärer.

Poststrejken har pågått i Finland i två veckor och en av de svåraste frågorna handlar om det nya avtal som Posten har överfört 700 anställda till. Igår kväll blev det klart att det senaste medlingsförslaget inte godkändes av alla parter trots långa förhandlingar.

Därför går strejken från och med idag in en ny fas. De postanställda meddelade igår att de kan strejka till den 22 december om ingen lösning nås före det. Det kan alltså strula till den brådaste tiden på posten med tanke på att det är högsäsong för julkort och –försändelser.