Pro-demokratiskt jubel

Valseger stärker proteströrelsen i Hongkong

1:48 min

De pro-demokratiska partierna i Hongkong har vunnit en jordskredsseger över regeringssidan i lokalvalen som avgjordes i går.

Medan rösterna fortfarande räknades från rekordvalet i Hongkong på morgonen lokal tid, var resultatet dock obestridligt: Det pro-demokratiska lägret hade dragit mattan undan de regeringstrogna partierna i det som beskrivits som en folkomröstning över hur regeringen hanterat de protester som skakat staden i nästan ett halvår.

Valresultatet är unikt på flera sätt. Dels kommer de pro-demokratiska partierna för första gången någonsin vinna en majoritet i stadsdelsfullmäktige och det ger i sin tur ökat inflytande över Hongkongs lagstiftande församling.

Dels så var valdeltagandet rekordhögt. Närmare tre miljoner Hongkongbor gick och röstade. Dubbelt så många som sist.

– Många har känt att de inte har en röst. Att regeringen inte lyssnar på dem trots 6 månaders protester, säger Chen, som på morgonen var på väg till jobbet.

– De hoppas nu att pro-demokraterna ska vara den rösten, fortsätter han.

Kelvin Leung, en fristående kandidat, delade analysen.

– Vi måste samlas för att pressa regeringen till att lyssna till folket, säger han.

En del av höga valdeltagandet tros bero på att många unga gick och röstade. En av de regeringstrognas kandidater Lee Chao Yu var självkritisk.

– Vi har inte lyssnat tillräckligt på de unga, det måste vi bli bättre på, säger han.

De stundtals våldsamma protester som skakat Hongkong handlade till en början om ett lagförslag att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Lagförslaget har sedan dess dragits tillbaka, men demonstranternas övriga krav – såsom ökad demokrati och en utredning om misstänkt polisbrutalitet – har än så länge ignorerats av Hongkongregeringen.