Brutalt system

Nya uppgifter om kinesiska interneringsläger för uigurer

2:03 min

Enligt läckta dokument förekommer tortyr och övergrepp i kinesiska interneringsläger, byggda för den muslimska minoriteten uigurer.

Lägren kan enligt Human Rights Watch rymma mer än en miljon människor.

Uppgifterna bekräftar tidigare lämnade vittnesmål säger Fredrik Fällman, sinolog vid Göteborgs universitet.

--Jag tolkar det som väldigt trovärdiga uppgifter. Det är naturligtvis svårt med läckta dokument att säga att det här är 100 procent säkert. Det finns inga namn på ursprungskällan naturligtvis, men det är ändå hög trovärdighet.

Uppgifterna publiceras i SVT i samarbete med det internationella journalistnätverket ICIJ. Enligt dokumenten ska lägren ha börjat byggas 2016 i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Kinesiska centralregeringen hävdar det handlar om institutioner där människor omskolas under fredliga former och alla uppgifter om övergrepp förnekas.

Rapporter om interneringsläger för uigurer har redan tidigare förekommit, men de läckta officiella kinesiska dokument som nu publiceras beskriver tvång och inlåsningar, medan vittnen alltså talar tortyr och andra övergrepp.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson beskrev uppgifterna igår i SVT:s Agenda som uttryck för en dålig spiral i Kina.

– Det här bekräftar att det är precis så illa som vi misstänkt under ganska lång tid. Att regimens förtryck blir allt grövre, förföljelserna blir alltmer omfattande.   Det gäller Xinjiang, det gäller Tibet och vi ser också vad Kina nu gör i Hong Kong. Och jag tycker det bekräftar en mycket dålig spiral i Kina just nu.