Ericsson spår dyrare abonnemang med 5G

2:16 min

Telekomföretaget Ericsson bedömer att utbyggnaden av nästa generations mobiltelefoni, 5G, kommer att växa kraftigt de närmsta åren. Samtidigt väntas det att bli dyrare för konsumenten.

I slutet av 2025 tror Ericsson att det kommer att finnas 2,6 miljarder 5G-abonnemang i världen, det ska jämföras med de 13 miljoner abonnemang som finns i dag, en mycket kraftig ökning alltså. Men de snabbare uppkopplingarna kommer med ett högre pris.

– När vi gjorde en analys av alla operatörer som hade lanserat 5G i augusti, 26 stycken, så såg vi att mer än hälften hade prissatt 5G ungefär 20 procent högre än deras dyraste 4G-abonnemang, säger Patrik Cerwall, ansvarig för Ericssons Mobility Report.

2025 går nästan hälften av den mobila datatrafiken i 5G-nät, enligt Ericssons prognos. En normal telefonanvändare kommer då använda ungefär fyra gånger så mycket data som i dag, framför allt eftersom rörlig bild ökar mycket.

– Vi har en enorm hunger för video, vi konsumenter. Vi tittar ju på allt möjligt hela tiden och video driver trafiken väldigt mycket. Det som händer i slutet av perioden är att nya tjänster som virtual reality ytterligare spär på den hungern, säger Patrik Cerwall.

Det är folkrika länder som Kina som kommer betyda mest för 5G-utbyggnaden. Där väntas över hälften av abonnemangen vara 5G år 2025, och i Nordamerika och Skandinavien tre av fyra abonnemang.

– Det är en ganska kraftig ökningstakt jämför med vad vi såg för ett år sedan, säger Patrik Cerwall.

Redan i juni i år vred telekombolaget upp sina förväntningar på 5G-utbredning med 30 procent, och kan nu bekräfta att sommarprognosen visade sig vara rätt.

Användare i Sverige behöver dock vänta tills i alla fall nästa år.

– Det är svårt att säga ett exakt datum, men vi tror att licenserna kommer att finnas tillgängliga någon gång under 2020. Sedan är det upp till operatörerna att bestämma när exakt man kommer att lansera, säger Patrik Cerwall.

Men diskussionen kring säkerheten i näten då och misstankarna mot kinesiska Huawei, hur påverkar det utbyggnaden?

– Det finns många saker som kan förändra siffrorna och en prognos är alltid en prognos. Vi gör vårt bästa för att analysera de trender vi ser på marknaden och just nu tyder ingenting på något annat än att vi kommer att se en kraftig utbyggnad av 5G.