Tre dödsfall

Dåliga arbetsvillkor under förberedelser av OS i Tokyo

1:27 min

Arbetsvillkoren inför OS i Tokyo i sommar kritiseras av den fackliga organisationen Bygg- och Träarbetarinternationalen som kräver att den internationella olympiska kommittén IOC ska gripa in. I ett öppet brev skriver organisationen att tre personer har dött på byggen hittills.

Tokyo spurtar nu för att hinna få färdigt de olika arenorna inför sommarens Olympiska spel och brådskan oroar den fackliga Bygg- och Träarbetarinternationalen. Tre arbetare har dött på grund av långa arbetsdagar och hettan tidigare i år och det kan bli fler döda, skriver fackorganisationen till IOC.

Japans tre ansvariga organisationer har hittills inte hörsammat kraven att undanröja de farliga arbetssituationerna. Många är migrantarbetare från de asiatiska grannländerna. De är längst ner i kedjan och vissa saknar helt anställningskontrakt, så de har heller ingen rättslig ställning för att kunna framföra klagomål.

Det råder stor brist på arbetskraft i Japan, men trots det har lönerna också pressats nedåt, enligt fackorganisationen. Tuffa villkor för migrantarbetare i Japan är inte nytt.

De flesta får komma in i landet genom ett lärlingssystem, som har ett skamfilat rykte. Tvångsarbeten, pass och mobiler som konfiskerats och slavlika förhållanden är omdömen som fällts.

Japan har därför efter årtionden av isolering gentemot omvärlden - för att inte säga århundraden - gjort en helomvändning i sin invandringspolitik och har nu öppnat för lågutbildade arbetare på mer fria villkor.

Fjorton olika sektorer ropar efter arbetskraft och OS 2020 i Tokyo har bidragit till vad japanska analytiker kallar en historisk förändring. Det behövs folk till hotell, restauranger och vårdsektorn förutom på byggen.

Inför VM i herrfotboll 2022 i Qatar har kritiken varit än hårdare mot migrantarbetarnas villkor. I Tokyo är mer än hälften av arenorna klara, skriver Bygg- och Träarbetarinternationalen, men det återstår ännu mycket att bygga och det brådskar vilket får fackorganisationen att begära att IOC griper in.