Brittiska valet: Sjukvården i fokus

4:56 min
  • Alla partier tävlar om vem som kan satsa mest resurser på NHS, National Health Service som är Storbritanniens skattefinansierade, avgiftsfria sjukvårdssystem.
  • Premiärminister Boris Johnsons Tories har efter många år av fokus på budgetbalans och spararande också öppnat plånboken för NHS och lovar nya sjukhus och ett av de slitnaste ligger i Johnsons egen valkrets.
  • Reportage och Daniel Alling på valturné, idag i  Workington i nordvästra hörnet av England.

Det är den fjärde juli 1948.

Clement Attlee, den dåvarande premiärministern för labour, säger i ett tal till det brittiska folket att dagen efter kommer det mest heltäckande socialförsäkringssystemet som någonsin införts i ett land träda i kraft i Stortbritannien.

En del av det är det skattefinansierade sjukvårdssystemet NHS, berättar Attlee.

– Målet med NHS är att god sjukvård inte ska vara en fråga om hur mycket pengar man ha, sa Attlee.

I stort sett, allt sedan dess, oavsett parti som styrt, har NHS varit en slags en nationell stolthet i Storbritannien. Visst finns det privata sjukhus och vårdinrättningar också, men det är det fortsatt skattefinansierade NHS med sina ca 1.6 miljoner anställda som är hjärtat i den brittiska sjukvården.

Undersökningar visar att NHS är bland det som britter är stoltast över, i vissa mätningar allra stoltast över, klart före inrättningar som kungafamiljen och parlamentet och militären.

NHS går alltså rakt ner i den brittiska folksjälen.

Och det är en stor anledning till att tillståndet för NHS nästan alltid är en av de största valfrågorna i vilket brittisk val som helst, allt sedan 1948 alltså

Strax före valet besöker jag premiärminister Boris Johnsons egen valkrets i Londons nordvästra förorter.

Framför oss ligger en stor sliten betongbyggnad med glasfasad, det lokala sjukhuset Hillingdon Hospital vars slitna tillstånd blivit en valfråga.

Patienten Julia kommer ut från sjukhuset och säger att NHS har funnit hela hennes liv, att hon inte kan tänka sig livet utan det, man tar det för givet, säger hon.

De flesta patienter jag pratar med i och kring sjukhuset säger liknande saker och trots jättedebatten lokalt om det slitna sjukhuset och allmänt om det försämrade tillståndet för NHS så är samtliga jag pratar med mycket nöjda med den vård de just fått.

Margaret Thomson, Rita och Julia använder alla starka positiva ord när de beskriver vården; brilliant, utmärkt, marvellous.

Men Rita kommer in på en av de problem som tagits upp mycket på senare tid i valrörelsen.

Rita berättar att hon kommit till akuten med sin syster kl två på morgonen och först vid lunchtid, drygt ca tio timmar senare hade systern kommit upp på avdelning.

Och för några veckor sedan kom en studie ut som bekräftade just det, att väntetiderna senaste året blivit längre än någonsin på landets NHS-akuter.

Målet är att man som längst ska behöva vänta i fyra timmar före avklarad vård på akuten och sen antingen åka hem eller åka på avdelning. Målet är att 95 procent av fallen ska klaras av på den tiden, senaste året klarade NHS det bara i drygt 75 procent av fallen vilket var rekordlågt.

En siffra som förstås använts flitigt av oppositionspartierna mot det styrande Torypartiet som styrt landet de senaste tio åren och haft ansvar för NHS.

Utanför akutavdelningen vid Hillingdon-sjukhuset sitter Kim och tar en rökpaus. Hon jobbar på akuten och säger att arbetssituationen är hektisk där, hon säger att de är underbemannade och inte hinner med och att väntetiderna ökar också på Hillingdons akut.

Hon bekräftar alltså både studien och Ritas upplevelse tidigare.

– Vi behöver mer personal, mer resurser, det behövs nya sjukhus också säger Aimy.

Här på Boris Johnsons valkrets sjukhus fick nyligen t ex barnavdelningen stängas i all hast eftersom taket faktiskt höll på att rasa in, det lokala sjukhusets tillstånd är tom så illa och omdebatterad till att det är en anledning till att Johnson får kämpa för att behålla sin parlamentsplats i sin egen valkrets.

Hans huvudmotståndare, en ung labourpolitiker använder bl a sjukhusets tillstånd som ett tungt argument i sin kamp mot Johnson.

Aimy som säger att hon älskar sitt jobb på NHS på grund av patienterna hoppas nu att de enorma summor som samtliga politiska partier nu utlovar till NHS inför valet verkligen ska komma

– Jag tror på det när jag ser det, säger Amy.