Tjuvar försvann med juveler för miljardbelopp

1:34 min

I Tyskland genomfördes en juvelkupp som tros vara den största på flera decennier - då tjuvar bröt sig in i det så kallade Gröna Valvet i staden Dresden.

Skatter till ett värde av motsvarande ungefär 10 miljarder kronor kan ha försvunnit från museet.

Inbrottstjuvarna inledde kuppen tidigt i morse med att sätta eld på ett elskåp i närheten av Residensslottet i Dresden, som inhyser Gröna Valvet. Det tvingade elbolaget att släcka ned strömmen i delar av gamla stan.

Tjuvarna, som enligt tidningsuppgifter var "anmärkningsvärt småväxta" lyckades då, under strömavbrottet, med att ta sig in i museet genom ett gallerförsett sidofönster.

Enligt tidningen Bild riktade tjuvarna helt in sig på smycken och juveler och lät skrymmande saker som vaser och tavlor vara kvar. De ska sedan ha lyckats fly i en personbil.

Polisen bekräftar inbrottet, och delstatens Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer har kommenterat det med att inte bara delstatens konstsamlingar, utan alla som bor i Sachsen, har blivit bestulna på sitt kulturarv.

Hur mycket stöldgodset är värt är ännu inte känt, men enligt Bild handlar det om juveler och ädla metaller värda uppemot en miljard euro.

Gröna Valvet i Dresden är ett av världens äldsta museer, här finns Europas största samling skatter, det grundades 1723 av den guld- och juvellystne August den starke, kurfurste av Sachsen, som ville ge allmänheten möjlighet att beskåda sina samlingar.