Kultur

Bonniers satsar på lättlästa böcker

3:03 min

Nu startar ett nytt bokförlag som ska ge ut lättlästa böcker. Det ägs av företaget Bonniers.

Chefen för lättläst är Hanna Larsson:
– Det känns väldigt väldigt roligt, spännande och viktigt!

Vilken typ av böcker ska ni ge ut?
– Det kommer att bli böcker för både barn, ungdomar och vuxna. Både skönlitteratur och faktaböcker.

Så det blir både påhittade grejer och sådant från verkligheten?
– Precis.

Vilken typ av böcker tycker ni saknas idag?
– Det kan bland annat vara bearbetningar av böcker som redan finns. Bearbetningar av klassiker till exempel eller bearbetningar av nya kända böcker, som man känner till och som fler vill ta del av, men där man kanske inte kan läsa den svåra versionen.

Ja, vissa böcker från Bonniers ska alltså vara bearbetningar, men det blir också böcker som är skrivna direkt som lättläst.

Nya möjligheter för privata bokförlag

Även staten har ett bokförlag som ger ut lättlästa böcker och det är LL-förlaget. Politikerna bestämde år 2014 att LL-förlaget skulle ändra sitt sätt att jobba. Hanna Larsson menar att den förändringen gav privatägda bokförlag en ny chans:

– LL-förlaget ska bli ett kunskapscentrum och göra färre egna lättlästa böcker och istället stötta oss andra lättlästa förlag. Så att vi kan ge ut bra lättlästa böcker. Där ser vi också en lucka efter LL-förlaget.

Sedan finns det ju andra nya förlag som också ger ut lättlästa böcker. Vilja förlag till exempel.
– Det stämmer bra.

Finns det ett tillräckligt stort intresse för de olika förlagen eller kommer ni att konkurrera ut varandra, så att något tvingas stänga?
– Det tror jag inte. Vi har lite olika inriktningar och fokuserar på olika slags läsare, skulle jag säga. Så jag är ganska säker på att vi får plats allihopa.

Behovet av lättläst ökar

Hanna Larsson säger att det har blivit fler personer i Sverige som behöver lättlästa böcker. Till exempel är det fler invandrare. Men också bland dem som har svenska som första språk finns ett ökat behov:
– Ovana läsare är en grupp som blir allt större till exempel.

Bonnierkoncernen är egentligen en hel grupp med olika företag, som mest håller på med böcker, tidningar och andra medier. Nu startar de alltså det här nya bokförlaget för just lättläst:

– Vi har några idéer om vad förlaget ska heta, men det är inte klart än. Så nytt är det, säger Hanna Larsson.

När kan man köpa er första lättlästa bok?
– Man kommer att kunna köpa de första böckerna till våren eller sommaren nästa år.