Kost och klimat

Världsbanken satsar på ökad kött- och mjölkproduktion i Bangladesh

2:28 min

Bangladesh är ett av flera länder som satsar på att öka kött- och mjölkproduktionen. Landet tar hjälp av både biståndspengar och internationella forskare för att hjälpa bönderna att producera mer.

Hör mer i Vetandets värld!

Mostafizur Rahman är en medelstor mjölkproducent i utkanten av mångmiljonstaden Dhaka, Bangladesh huvudstad. Han har 24 mjölkande kor.

Det är tropisk värme. Under plåttaket hänger rader av takfläktar av samma typ som finns på hotellrummen.

Han vill att forskningen ska leda till att djuren håller sig friskare så att de kan mjölka mer.

Inhemska kor i Bangladesh producerar bara ett par liter mjölk om dagen. Men Mostafizur Rahmans kor har en mycket högre mjölkproduktion, i genomsnitt 18 liter per ko och dag.

Han har så kallade Holstein-Frisiska kor. Rasen kommer ursprungligen från Västeuropa och det är samma sorts svartvita kor som finns i svenska ladugårdar. Nu har han köpt tjursperma från USA för att få kalvar som kan mjölka ännu mer.

Trots diskussionen i rika länder om att äta mer vegetariskt för klimatets skull satsar Världsbanken 5 miljarder kronor i Bangladesh för att stärka kött och mjölkproduktionen.

– Det satsas mycket just för att människor ska få tillgång till mer köttprodukter och mer mjölkprodukter för att många människor har en alltför ensidig kost säger Johanna Lindahl är veterinär och forskare vid SLU, Uppsala universitet och Internationell boskapsforsskningsinstitutet.

– Vi pratar om att det är bra att äta vegetariskt, men för många människor handlar det inte om att äta bra vegetariskt. Det handlar om att äta kanske ris dagligen och det är kanske det enda du får och det kan man inte leva bra på, förklarar hon.