Långsiktigt arbete ska minska antisemitismen

2:00 min

I Malmö ska arbetet mot antisemitism växlas upp. Under fyra år tillförs mer pengar till ett samarbete med Judiska församlingen.

– Det känns som det gjuter lite hopp i den judiska gruppen. Vi kan nu börja jobba med de här frågorna, och vi har resurser att kunna vara en motpart. Jag hoppas att det ger lite råg i ryggen för den judiska gruppen här i Malmö och också i Sverige, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig för församlingen i Malmö.

Problemen med antisemitism i Malmö gör enligt Fredrik Sieradzki att judar väljer att lämna staden. Antalet vuxna medlemmar i församlingen har mer än halverats på tjugo år och är i dag runt 380.

Den nya överenskommelsen innebär att kommunen i år satsar knappt två och en halv miljoner kronor på att färdigställa ett besökscentrum i synagogan. Kommande fyra år får församlingen totalt drygt nio miljoner kronor för arbetet mot antisemitism, och ytterligare åtta miljoner går till skolsatsningar på området. Hur pengarna exakt ska användas är för tidigt att säga.

– Det mest konkreta nu är att bygga upp det judiska utbildnings- och utställningscentret, som ska vara en hub för folk som ska möta det judiska, och framför allt barn och ungdomar. Vi ska också ta fram ett tänk kring hur vi ska jobba i skolan, och det måste vi göra tillsammans med skolförvaltningen, säger Fredrik Sieradzki.

Malmö har tidigare fått kritik för att inte göra tillräckligt mot antisemitismen. Nu visar kommunen att man menar allvar, enligt kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Vi behöver jobba med att säkra en öppenhet och tolerans. Det vi gör här är att växla upp arbetet, och vi ser att det finns ett behov av att göra mer än vi gjort hittills, säger hon.