Kommuner sparar

Bengtsfors sparar på vuxna med psykisk funktionsnedsättning

1:33 min

Nästan hälften av landets kommuner planerar att spara pengar på funktionsnedsatta. Det visar siffror som Sveriges Television har fått fram.

Bland annat ska en daglig verksamhet stänga i Bengtsfors i Dalsland. Så här tycker några av deltagarna:
– Jag tycker att det är för jävligt, för det har hjälpt mig väldigt mycket att jag har någonstans att komma till och ja, någon betydelse, säger deltagaren Jörgen Almgren.

En viktig verksamhet

Den dagliga verksamheten Träffen i Bengtsfors är för personer med psykiska funktionsnedsättningar, ångest och depression.
– Det är ju dödsviktigt för oss det här. Det är ju social samvaro så det här är ju liksom min familj, säger deltagaren Yngve Dahlberg till Sveriges Television.

De som kommer till den dagliga verksamheten får hålla på med enklare hantverk, baka bröd och laga mat.

Vill spara pengar

Politikerna i Bengtsfors har bestämt att Träffen ska stängas eftersom kommunen har för lite pengar. Genom att lägga ner den dagliga verksamheten så kan kommunen spara en halv miljon kronor. Sveriges Television har frågat alla kommuner i Sverige om deras ekonomi. De flesta svarade då att de ska spara pengar.

Kommunerna vill spara på olika saker. Nästan hälften av dem ska spara på saker som behövs för personer med funktionsnedsättning, som till exempel gruppbostäder eller daglig verksamhet.

Klartext-redaktionen
klartext@sverigesradio.se