Teknik

Försöksdamm med inbyggda fel ska göra dammar säkrare

2:00 min

För att bli bättre på att hitta fel i kraftverksdammar så har Vattenfalls forskningsavdelning i Älvkarleby byggt en damm med inbyggda fel.

– Det som är speciellt med den här dammen är att vi gömmer ett antal skador för att kunna göra ett blindtest och utvärdera olika tekniker för att bestämma hur dammen mår, säger Mats Billstein som är forskningschef vid Vattenfalls forskningsavdelning för vattenkraft i Älvkarleby.

För att bli bättre på att hitta fel i kraftverksdammar, eller egentligen för att hitta fel i de metoder man använder för att hitta felen, så håller Vattenfalls forskningsavdelning i Älvkarleby på att färdigställer en damm i miniatyr.

– Den är 20 meter bred och fyra meter hög, säger Mats Billstein.

Och i den här dammen med inbyggda fel, som håligheter och annat, ska sedan forskare testa sina metoder för att hitta de gömda felen.

– Man mäter portryck, man kan mäta temperatur och man kan mäta med aukustiska metoder om dammen är homogen eller om dammen har en skada. Och det är om man kan hitta det här ekot eller signaturen som vi är på jakt efter i det här försöket, säger Mats Billstein som är forskningschef vid Vattenfalls forskningsavdelning för vattenkraft i Älvkarleby.