EKOT PÅ PLATS

Efter protesterna – manifestation för regimen i Iran

2:20 min

I Iran, som under hela förra veckan skakades av protester, samlades idag regimens supportrar till en manifestation på Revolutionstorget i Teheran.

– Död åt Amerika, död åt uppviglarna död åt israel, lyder talkörerna på Revolutionstorget i Teheran, där man firar segern mot fienden och ger sitt stöd år den högste ledaren, Khamenei.

Alla här är övertygade om att demonstrationerna i förra veckan var iscensatta av USA, Israel och Saudiarabien.

– Nu är vi här för att försvara vårt land och våra martyrer, och säga till USA att ni kan fortsätta att drömma om att kontrollera oss, det kommer aldrig att ske, säger den 42-åriga arkeologidoktoranden Shabnam Fathi.

Hon bär på ett porträtt av den högste ledaren Khamenei, och kontrasten mot videoklippen från protesterna i förra veckan kunde inte vara större. Då jagade och slog säkerhetsstyrkor demonstranter, döda människor på gatan, en mamma som sa att hon fått betala dyrt för att få hämta ut sin ihjälskjutne son från bårhuset, demonstranter som förbannade Khamenei.

Inte ett spår av de protesterna här på Revolutionstorget. Bland ett gäng 18-åringar hittar jag Zahram, som säger att det har varit hemskt utan internet, och 3G är ännu inte återställt. Men hennes jämnåriga kamrater tillrättavisar henne, och Zeinab förklarar att när det gäller mänskliga rättigheter så finns det olika nivåer. Internet är inte den främsta, utan säkerhet har högsta prioritet, och Irans säkerhet krävde att man släckte ner internet.