Trollhättan

Utredningen om HVB-mordet läggs ner – igen

1:56 min

Åklagaren har nu återigen lagt ner utredningen om ett misstänkt mord på ett HVB-hem i Trollhättan för ett år sedan, uppger Vänersborgs tingsrätt för Ekot.

Anledningen är att den flicka som ska ha dödat en annan 17-årig flicka, inte var över 15 år när brottet begicks och alltså inte straffmyndig. Därmed blir det ingen rättegång.

– Åklagaren har nu lagt ner förundersökningen och det är tack vare den åldersbestämning som man försökte göra. Det går inte att säga exakt vid vilken ålder flickan var när händelsen ägde rum. Hon är tacksam över det här. Hon är glad och tycker det är skönt att det är över, säger flickans försvarsadvokat Tommy Nilsson till Ekot.

Erkänner hon gärningen?

– Hon medger i sak vad som har hänt. Sedan finns det andra frågeställningar som inte besvaras i ett sådant här läge. Det är bland annat uppsåts-resonemang, säger han.

Utredningen har tidigare lagts ner, men återupptogs eftersom riksåklagaren ville utreda flickans ålder ännu en gång.

Men nu har alltså åklagaren återigen lagt ner utredningen och skriver i beslutet att flickan "var underårig vid tiden för gärningen", enligt Vänersborgs tingsrätt.

Sedan tidigare har åklagaren konstaterat att alla bevis pekar på att det är flickan som knivhögg den äldre flickan till döds och att orsaken var ett bråk om en mobiltelefon.