Östran och Nyheterna läggs ner efter ekonomiska motgångar

Gota Media lägger ner Östra Småland och Nyheterna

1:04 min

De två tidningarna Östra Småland och Nyheterna läggs ner.

Detta meddelade Gota Medias styrelseordförande Bennie Ohlsson under måndagsförmiddagen.

Tidningarna ska läggas ner med ”i stort sett omedelbar verkan”. Enligt Östra Småland reagerade medarbetarna, vilka totalt uppgår till 14 fastanställda reportrar och tre vikarier, med chock och ilska på beskedet som lämnades under ett informationsmöte under måndagsförmiddagen. Samtliga förlorar nu sina anställningar.

Tidningarna har sedan de etablerades på 1920-talet varit tätt knutna till den svenska arbetarrörelsen, och ägdes i flera år av Socialdemokraterna.

2011 blev bolaget Gota Media, som också äger Smålands största dagstidning Barometern, ny huvudägare.

Skälet till nedläggningen uppges vara att tidningarna länge dragits med lönsamhetsproblem, vilket ska bero på att Östra Smålands position som andratidning i Kalmar län har gett den ett svalt mottagande på annonsmarknaden, och tidningarnas svårigheter att vinna marknadsandelar på den digitaliserade mediemarknaden.

Tidningarnas chefredaktör Gunilla Persson säger i en kommentar till Östra Småland att detta "är en sorgens dag för tidningarnas duktiga och lojala medarbetare, men också för journalistiken i Kalmar län, som nu blir en röst fattigare”.

Till Östra Småland säger också Bennie Ohlsson att nedläggningarna av tidningarna är det "ärligaste sättet att hantera en svår situation", och att det mest ansvarsfulla är att göra en kontrollerad nedläggning eftersom "det inte finns någon bra lösning" på de ekonomiska problem som tidningarna dragits med.