Från "En komisk depression" till "Landet lyckopiller" med Nour El Refai

1:39 min

Det är Nour El Refai själv som är behållningen när hon sätter ljus på den svenska psykiska ohälsan, menar Ylva Nilsson som har sett "Landet Lyckopiller" i SVT.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Komikern och skådespelaren Nour El Refai som bland annat rest land och rike runt med sin hyllade föreställning "En komisk depression" går i SVT-programmet "Landet Lyckopiller" på djupet med varför var tionde svensk äter antidepressiv medicin. Hon är själv sedan flera år en av dem.

Och det är Nour El Refai som är behållningen i den här serien. Hennes berättelse, hennes lite lakoniska men uppriktiga vilja att försöka förstå och inte minst må lite bättre.

Hon träffar psykologer, läkare och vänner. Bäst är samtalen med mamma Taroub, mer krystat försöken att testa körsång eller acroyoga i jakten på bot. Men fint med de vanliga rösterna: Jessicka, Monica, Andreas, de som kan leva sina liv tack vare den medicin som det fortfarande kan vara tabu att berätta att en tar.

För det är synd om människorna, som Strindberg skriver. Men det blir ju lättare om vi pratar om det, på jobbet, i skolan och på TV.