RÄTTEGÅNG

”Kände en hand på mitt lår, ilskan växte i mig”

2:21 min

Idag inleddes rättegången mot centerpartisten och förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson i Stockholms tingsrätt. Han är anklagad för sexuellt ofredande av tre kvinnor.

Den förra riksdagsledamoten Cecilia Magnusson säger att hon blev sexuellt ofredad på en middag på Ingenjörsvetenskapsakademien på hösten 2016.

– Det kom en hand på mitt vänstra lår. Först förstod jag inte vad det var, men när jag gjorde det så sköt jag undan handen och samtidigt växte ilskan och upprördheten växte i mig, säger hon.

Åklagaren säger att den moderata riksdagsledamoten Cecilie Tenfjord Toftby blev sexuellt ofredad av Eskil Erlandsson hösten 2018. Det skedde i riksdagens restaurang när hon äter tillsammans med flera partikamrater och Eskil Erlandsson.

– Det fick väldigt snabbt. Jag kände handen på låret och jag tänkte ”händer verkligen det här?” Jag kände att det inte var okej och att det inte kändes bra, säger hon.

Två moderata partikamrater har idag vittnat om att Cecilie Tenfjord Toftby reagerade mycket starkt och blev upprörd.

Det tredje fallet är en centerpartist ifrån Dalarna och det kommer upp på onsdag.

Eskil Erlandsson förnekar att han skulle gjort något av det han anklagas för och förklarade att han lider av den så kallade "vikingasjukan" vilket gör att han bland annat ständigt rör sina händer.