Även hälso- och sjukvårdsförvaltningen skär ned på personal

1:38 min

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm kommer att dra in på 60-70 tjänster. Det är cirka tio procent av förvaltningens medarbetare. Beskedet kommer samma dag som Danderyd och SöS meddelar att de varslar 200 tjänster.

Det är ännu oklart vilka tjänster som kommer att påverkas, och om det blir några varsel framöver.

– Vi är i ett arbete nu när vi tittar på tjänster vi skulle kunna sluta med överhuvudtaget, men det är för tidigt att säga någon yrkeskategori, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Men det är stora neddragningar som planeras. 60-70 tjänster, vilket motsvarar cirka tio procent av förvaltningens medarbetare. Det blir också en neddragning på 20 procent av konsultuppdragen.

Neddragningarna hänger ihop med måndagens varsel på akutsjukhusen, och beror enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på att hela regionen har det tufft ekonomiskt.

– Inför 2020 års budget så måste dra ner på kostnaderna för att klara den budgeten. Det måste hela hälso- och sjukvården, och då måste vi som beställer vården också dra ner för att minska våra kostnader.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens uppdrag är att ta reda på hur behovet av vård ser ut i länet. Sedan beställer förvaltningen vården.

De skriver på sin hemsida att en del av neddragningarna av tjänstemän väntas kunna lösas "genom pensionsavgångar och naturlig omsättning".