Muslimska minoriteten uigurer

Linde upprörd över Kinas interneringsläger

1:47 min

De läckta dokumenten som avslöjar tortyr av minoriteten uigurer i kinesiska interneringsläger är oerhört upprörande. Det menar utrikesminister Ann Linde.

Ekot har i dag rapporterat om läckta dokument som avslöjar tortyr och övergrepp i kinesiska interneringsläger, byggda för den muslimska minoriteten uigurer. Så här kommenterade utrikesminister Ann Linde detta i Studio Ett i eftermiddags.

– De här uppgifterna som kommit nu är oerhört upprörande och det är väldigt allvarligt, säger hon.

Kommer det att leda till något nytt avstamp att agera?

– Det viktigaste här nu det är att FN får tillgång till Xinjiang och får komma in och se hur läget är.

Kina förnekar alla uppgifter om att det skulle röra sig om interneringsläger, där drygt en miljon uigurer utsätts för olika former av övergrepp. Den kinesiska benämningen är omskolningsläger för studenter, som vistas där frivilligt.

I Studio Ett medverkade även Måns Molander, som är Sverigechef för människorättsorganisationen Human Rights Watch. Såhär kommenterade han de nya dokumenten och Ann Lindes uttalande.

– Kina har ju mobiliserat en massiv PR-kampanj för att skapa sin egen bild av vad som händer i Xinjiang. Och delvis framgångsrikt. Man kan ju fråga sig vilket annat land hade kunnat tvångsinternera en miljon muslimer och komma undan med det, utan någon form av internationell utredning.

– Det vi kan se är väl att det finns en växande grupp länder som är beredda, precis som utrikesministern syftade på här, att prata om den här frågan även i publika sammanhang, som i FN.