Colombia

Protester fortsätter – Presidenten kallar till dialog

1:44 min

I Colombia protesterade tusentals människor igår mot president Iván Duque och polisens övervåld mot demonstranter. Det är femte dagen colombianerna protesterar och presidenten har nu kallat till en nationell dialog.

Demonstranter strömmade igår fram längs carrera septima i Bogotá. En stor folkmassa samlades utanför det sjukhus där den 18-åriga studenten Dilan Cruz togs in med livshotade skador efter att ha träffats av polisens tårgasgranater. Han avled senare i natt.

Protesterna började i torsdags, då flera stora fackförbund utlyste en generalstrejk. Kraven är desamma som i andra latinamerikanska länder där demonstrationer brutit ut de senaste veckorna: höjda löner och pensioner, billigare och bättre utbildning och sjukvård, och minskade ekonomiska klyftor. Många colombianer kritiserar också regeringens misslyckade implementering av fredsavtalet med Farc-gerillan och dess oförmåga att skydda gräsrotsaktivister och människorättsförsvarare.

Regeringens svar på de fredliga protesterna – att utlysa utegångsförbud och skicka in militären – har bara eldat på demonstranterna, som nu också kräver ett slut på övervåldet från polisen, som studenten Dilan Cruz blivit en tydlig symbol för.

President Iván Duque har kallat till en nationell dialog med folkvalda politiker och de fackförbund som utlyste generalstrejken. Men hans opinionssiffror är rekordlåga och många colombianer tycker inte att han tar demonstranternas krav på allvar. I ett kritiserat uttalande sa han att politiker "inte har trollstavar" och "inte kan åstadkomma mirakel".