Albanien

Flera döda och många skadade efter jordskalv i Tirana

2:34 min

Jordbävningen i Albanien i natt har hittills krävt sju liv. Enligt albanska myndigheter har flera hundra förts till sjukhus för vård. Och fortfarande pågår sökandet efter människor i kollapsade byggnader i de drabbade städerna.

En av dom som väcktes av jordbävningen i natt var Alban Laci i Tirana:

– Ja det var väldigt läskigt faktiskt. Den höll på i nästan en minut. Man vaknade i panik. Allt bara skakade. Det var bara att vänta. Och sen på med kläderna och ut på gatan, säger Alban Laci.

Han bor i Tirana, tre mil från jordbävningens centrum. Där rapporteras inga rasade byggnader. Turiststaden Durres vid Adriatiska havet, och även grannstaden Thumane, har drabbats hårdare. Där har hus rasat. Och där söker nu militär, polis, brandpersonal och frivilliga i ruinerna. Dödstalen kan alltså tänkas stiga.

Enligt den albanska försvarsministern är det hela landets armé som nu deltar i räddningsarbetet. Och premiärministern har vädjat om internationell hjälp. Flera regeringar har förklarat sig beredda att skicka räddningspersonal, bland annat Turkiet och USA. Även EU har utlovat hjälp.

Albanien ligger i en jordbävningszon. Senast det skakade i landet var för två månader sedan, men jordbävningen i natt var den starkaste på 30 år, med en magnitud på 6,4. Den märktes på hela Balkan, och även i Italien. Det har också varit flera hundra efterskalv, varav några rätt kraftiga. Albanska myndigheter har fortfarande inte blåst faran över. Människor uppmanas att om möjligt försöka hålla sej utomhus. Skolbarnen har fått två dagar ledigt.

I Tirana har Alban Laci gjort som många andra albaner i dag. Han har anmält sej som volontär.

– Just nu står jag här på Tiranas huvudbrandstation. Jag och några vänner har anmält oss som frivilliga, ifall vi kan hjälpa till med något.

Enligt svenska utrikesdepartementet är inga svenskar saknade eller skadade i samband med jordbävningen i Albanien.