förtalsrättegång

Åklagare vill att Cissi Wallin ska dömas till böter och villkorlig dom

2:31 min

På måndag eftermiddag avslutades rättegången där medieprofilen Cissi Wallin från Uddevalla åtalats, misstänkt för grovt förtal av journalisten Fredrik Virtanen.

Det var oktober 2017 då debattören Cissi Wallin anklagade journalisten och författaren Fredrik Virtanen för att vara en våldtäktsman på Instagram, ett fall som utretts av polis men lagts ned.

Virtanen har genomgående förnekat anklagelserna och anmälde Wallin för förtal efter inlägget. Cissi Wallin står åtalad för grovt förtal.

Det som tingsrätten först och främst behöver ta ställning till är om det var försvarligt av Wallin att sprida uppgifterna på Instagram.

– Försvaret har i dag kallat fyra vittnen som stödjer Cissi Wallins förklaring om att det enligt henne var försvarligt att göra publiceringen på Instagram och betydelsen av metoo-rörelsen, säger Simon Andrén, rättsreporter på Sveriges Radio.

Ett av vittnena är Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet, som berättade om hur meetoo-rörelsen fungerade där namnpubliceringarna var en del av rörelsen.

Under eftermiddagen, vid 13.30-tiden, yrkade åklagare Daniel Suneson i sin slutplädering på villkorlig dom och dagsböter grovt förtal.

Enligt honom innebar publiceringarna ett för stort intrång i Fredrik Virtanens integritet, och kan därför inte försvaras med rätten till yttrandefrihet.

Cissi Wallins försvarare Percy Bratt sa i sin slutplädering – tvärtemot – att publiceringarna var försvarliga, eftersom Fredrik Virtanen 2017 var en offentlig person.

En fällande dom kan motverka att kvinnor berättar om övergrepp de anser att de utsatts för, enligt Percy Bratt.

Domen kommer måndag den 9 december.