KINA

Påstådd kinesisk spion söker asyl i Australien

2:12 min

En man som uppger sig för att vara en kinesisk spion har hoppat av och söker asyl i Australien. Mannen påstår att han jobbade för den kinesiska hemliga säkerhetstjänsten och har varit delaktig i flera kidnappningar i Hongkong bland annat av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai och hans kollegor.

– Jag var en av dem som beordrade kidnappningarna vid Causeway Bay Books säger Wang Liqiang via en tolk till australiensisk tv. Uppgifter som, om de stämmer, är uppseendeväckande.

Kinesiska myndigheter har kategoriskt förnekat all inblandning i försvinnandet av de fem bokförläggarna som verkade i Hongkong i slutet av 2015. En av dem är den nu i Kina fängslade svensk-kinesen Gui Minhai, som fördes bort när han befann sig i Thailand.

Det är det australiensiska nyhetsprogrammet 60-Minutes som var först med att berätta historien om den kinesiske spionen Wang som nu vill hoppa av till väst.

Enligt Wang så har kinesiska spioner placerats ut som infiltratörer i en rad länder i Asien och Stillahavsregionen. Det för att kunna påverka regeringar och företag så att de tar beslut som gynnar Kina och landets intressen. Wang avslöjar också hur Kina har försökt infiltrera det australiensiska parlamentet.

Den australiensiska säkerhetstjänsten bekräftar nu att man utreder om Kina ska ha försökt få en spion invald i det australiensiska parlamentet. Historien som är som tagen ut en spionroman. Kinesiska agenter ska ha erbjudit en kinesisk-australisk affärsman en mycket stor summa pengar för att ställa upp i parlamentsvalet tidigare i år enligt uppgifter i tv-programmet 60-Minutes.

Innan valet genomfördes hittades affärsmannen död på ett hotellrum i en förort till Melbourne. Polisen har inte kunnat fastställa hur han dog. Affärsmannen ska bara dagar innan sin död ha kontaktat den australiensiska säkerhetstjänsten och berättat om kinesernas försök att rekrytera honom som spion.

Australiens premiärminister Scott Morrison säger att uppgifterna om Kinas försök att infiltrera landets parlament är upprörande.

Peking tillbakavisar alla anklagelser och säger att avhopparen Wang är en i Kina efterlyst "opportunistisk lögnare" och en "svindlare" och att Kina aldrig skulle blanda sig i andra länders inre angelägenheter.