NYVAL I STORBRITANNIEN

Brittiska poströster riskerar att inte hinna fram i tid

2:36 min

Idag, den 26 november, är sista dagen för brittiska väljare att registrera sig för att rösta i det kommande parlamentsvalet den 12 december. Men de britter som bor utomlands och som väljer att poströsta riskerar att inte få in sina röster i tid.

Utmaningen är alltid att vi inte kan garantera eller ansvara för posten i andra länder och tidsramen är begränsad, säger Storbritanniens Sverigeambassadör Judith Gough.

Den brittiska ambassaden uppskattar att omkring 30 000 brittiska medborgare bor i Sverige.

Och för de britter som bor utomlands och som får och vill rösta i det kommande parlamentsvalet finns två alternativ, att poströsta eller att via en fullmakt låta någon annan rösta åt en i Storbritannien på valdagen.

Men för de som väljer att poströsta kan tiden bli knapp.

London Borough of Islington, en Londonkommun med två valkretsar, skriver i ett mail att deras valsedlar inte postats ut än och de kan därför inte garantera att de som vill poströsta från utlandet kommer att hinna skicka in sina röster till Storbritannien i tid, till valdagen den 12 december.

Judith Gough, Storbritanniens Sverigeambassadör igen.

– Om man är orolig så rekommenderar vi att man ordnar en fullmakt och låter någon annan rösta åt en i Storbritannien, säger Judith Gough.

– Det är oroligt, jag vill rösta.

Sara, som bott i Sverige sedan 2016, är en av många britter som nu väntar på att få sin valsedel med posten. Hon tillhör en valkrets i skotska Edinburgh och för henne handlar det kommande valet om både Brexit men också om framtiden för Skottland.

– Det blir ett val om både Brexit och om skotsk självständighet.

Men då hon varken har familj eller vänner kvar som kan hjälpa henne att rösta i Storbritannien är poströstning hennes enda alternativ, och Sara känner nu oro för att hennes röst inte kommer hinna tillbaka till Storbritannien i tid.

– Det är inte så demokratiskt. För det är en stor risk att min röst inte blir räknad.

Andra EU-länder tillhandahåller vallokaler på sina respektive ambassader vid parlamentsval, men det är inget som Storbritannien har en tradition av att arrangera, avslutar ambassadören Judith Gough.