Efter Trumps utspel

Amerikansk charmoffensiv på Grönland

2:28 min

Efter att Donald Trump i somras erbjöd sig att köpa Grönland har nu amerikanerna inlett vad som beskrivits som en charmoffensiv på ön.

 – Vi välkomnar dem och hoppas på bra samarbete med amerikanerna, säger Ane Lone Bagger, minister för utrikesfrågor för det grönländska självstyret.

I augusti häpnade många när ryktena visade sig vara sanna – president Donald Trump hade faktiskt för avsikt att köpa Grönland.

Erbjudandet väckte ilska både på Grönland och i Danmark vilket i sin tur ledde till att presidenten ställde in sitt planerade statsbesök i Köpenhamn.

Men efter Trumps uttalanden i somras har intresse för Grönland växt, säger Ane Lone Bagger.

– Nu vet hela världen var Grönland ligger och hur betydelsefulla vi är geostrategiskt, säger hon.

Den amerikanska ambassadören i Köpenhamn, Carla Sands, har tillsammans med några av de högsta tjänstemännen från amerikanska Utrikesdepartementet varit på ön för möten med det grönländska självstyret, möten där man bland annat diskuterat samarbeten inom utbildning, handel, turism och mineralutvinning.

Det har utsetts ett särskilt amerikanskt sändebud för Grönland, och i vår ska det nya konsulatet invigas i huvudstaden Nuuk.

Men den amerikanska charmoffensiven har inte gått obemärkt förbi i Köpenhamn. Grönland har förvisso självstyre, men är inte självständigt från Danmark.

– Det danska politiska systemet är splittrat – å en sida är det positivt om amerikanska investeringar kan lyfta den grönländska ekonomin. Men samtidigt är man rädda för att supermakten USA kan bli ett alternativ till Danmark för grönlänningarna, säger Martin Breum, journalist och författare till flera böcker om Grönland och grönländsk politik.