MALTA

Maltesisk tjänsteman avgår efter journalistmord

2:11 min

På Malta har en tjänsteman nära premiärminister Joseph Muscat avgått. Mannen har under morgonen förhörts av polis av allt att döma angående utredningen kring mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sen.

I en intervju publicerad av tidningen Malta Today bekräftar Maltas premiärminister Jospeh Muscat att en av hans tjänstemän lämnade sitt arbete igår kväll och att samme man idag har förhörts av polis. Muscat säger att han inte känner till några detaljer och att utredarna bör få arbeta i fred.

Enligt polisuppgifter till Reuters samarbetar mannen i polisutredningen kring mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

Tjänstemannen misstänks ha band till den företagsledare som greps i förra veckan och som förekommer i den undersökning om korruption bland politiker och tjänstemän på Malta som journalisten höll på med när hon mördades. Det var i oktober 2017 som en bomb exploderade under hennes bil.

Tre personer har tidigare häktats misstänkta för att ha placerat bomben under bilen, men inte förrän under den senaste veckan har de första framstegen gjorts i utredningen kring vem som kan ha beställt mordet.

I förra veckan blev det känt att premiärminister hade lovat en mellanhand strafflindring i utbyte mot upplysningar som kan leda till att den som beställde mordet kan gripas.

Det ledde till gripandet av företagsledaren. Han har omhäktats flera gånger sen dess, under tiden som utredarna tar fram bevisning för hans eventuella inblandning.

Efter kritik mot att premiärminister Muscat tidigare har uttalat sig om den pågående polisutredningen – så säger han nu att han inte kommer att ge fler kommentarer kring den, men också att han själv kommer att avgå om utredningen skulle peka på att han själv är inblandad.