
Sverige skulle ha blivit fattigare med euron
Sverige skulle ha varit ett fattigare land i dag om vi hade infört euron 2003. Det visar en uträkning gjord av nationalekonomen Björn Olsson.
Enligt Björn Olsson, nationalekonom, skulle Sverige skulle ha gått miste om omkring 4 460 miljarder kronor, om vi haft euron istället för kronan.
– Det är egentligen upp till ett helt års BNP som Sveriges ekonomi nu är starkare tack vare att vi inte införde euron, säger han.
Om svenskarna hade sagt ja till euron i folkomröstningen hösten 2003 så hade det inte gynnat landet ekonomiskt, visar Björn Olssons uträkning.
Han har jämfört ett scenario där Sverige fick euron med den faktiska ekonomiska utvecklingen under åren 2003-2017. Den genomsnittliga tillväxttakten under de åren har varit 2,3 procent. Med euron skulle det bara ha varit 0,7 procent.
– Mina resultat visar att den svenska tillväxttakten i ekonomin har varit någonstans mellan 1,5 till 3 gånger så hög tack vare att landet behöll kronan och inte införde euron. Det innebär att Sveriges ekonomi i dag är 6-24 procent starkare, säger Björn Olsson.
Framförallt gynnades Sverige av att behålla kronan som valuta under krisåren 2008 till 2009.
– Den stora skillnaden kommer när krisen kommer. Då fungerar kronan och växelkursen som en krockkudde för ekonomin. Så när Sveriges ekonomi går dåligt, då blir kronan svag, och då stöttas ekonomin genom att konkurrenskraften stärks och exporten går bättre.
Sverige har en styrka i att man kan påverka valutan genom Riksbanken, säger han. Annars kan man i kristider tvingas göra som eurolandet Finland, som 2016 genomförde en interndevalvering.
– Vilket innebär att man helt enkelt måste låta lönerna sjunka jämfört med omvärldens löner. Så det är ett betydligt smärtsammare sätt att höja sin konkurrenskraft på, säger Björn Olsson.
Framtiden då? Lågkonjunkturen står på tröskeln och röster har höjts om att Sverige bör gå med i valutasamarbetet när Storbritannien lämnar EU. Man bör hellre avvakta och se, menar Björn Olsson.
– För Sveriges vidkommande är nog det bästa i det här läget då att invänta nästa konjunkturnedgång och se vilken förmåga eurosamarbetet har att hantera den innan vi själva tar ett långsiktigt beslut vilken roll vi vill spela i eurosamarbetet.
– Risken för Sverige med en euro istället för en krona är att konjunkturnedgångar blir djupare och svårare att ta sig ur, säger nationalekonomen Björn Olsson.