Politiker: Mansdominansen inom renskötseln ett jätteproblem

1:59 min
  • En stor andel män sitter på maktpositioner inom renskötseln, något som kvinnor har lyft fram fram som problematiskt. Christina Åhrén är politiker och nu pekar även hon ut mansdominansen som ett problem.
  • Fyra av fem husbönder inom renskötseln är män och i även samebyarnas styrelser domineras av män. Kvinnor har lyft detta som ett problem då de har svårt att göra sin röst hörd vid till exempel konflikter inom samebyn. 
  • - Givetsvis är det ett problem, det är lika många män som kvinnor i ett samhälle, och det blir en annan sameby och renskötsel om man tar in kvinnor också och olika perspektiv så givetvis är det ett jättestort problem, säger Christina Åhrén politiker i Min Geaidnu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio